top of page

Lezing: Learning from Casablanca: Afrika als proeftuin

op 4 februari spreken Berend van der Lans en Belinda van Buiten in het architectuurcafe van FASa/dE

locatie: ZEEP Architecten, Kleine Koppel 31, 3812 PG Amersfoort

Zaal open 19h30, start 20h00, toegang gratis

Learning from Casablanca:

Afrika als proeftuin

De grootschalige modernistische massawoningbouw maakte midden vorige eeuw een ware zegetocht. Van Europa tot Afrika, van de Verenigde Staten tot Amerika werden woonbuurten ontwikkeld volgens moderne principes. De Noord-Afrikaanse stad Casablanca deed daarbij dienst als proeftuin. Europese architecten experimenteerden er met nieuwe woningbouwmodellen, alvorens deze principes mondiaal toe te passen. Ook in Nederland zijn vele van de nieuwe uitbreidingswijken volgens moderne ontwerpprincipes gebouwd. In de huidige tijd worden ze vaak gezien als ‘probleemgebieden’ omdat de architectuur er soms niet in slaagde om de sociale veranderingen (veranderende leefstijlen, andere groepen bewoners) het hoofd te bieden. Ondertussen hebben de moderne proeftuinwi