top of page

Lezing: Learning from Casablanca: Afrika als proeftuin

op 4 februari spreken Berend van der Lans en Belinda van Buiten in het architectuurcafe van FASa/dE

locatie: ZEEP Architecten, Kleine Koppel 31, 3812 PG Amersfoort

Zaal open 19h30, start 20h00, toegang gratis

Learning from Casablanca:

Afrika als proeftuin

De grootschalige modernistische massawoningbouw maakte midden vorige eeuw een ware zegetocht. Van Europa tot Afrika, van de Verenigde Staten tot Amerika werden woonbuurten ontwikkeld volgens moderne principes. De Noord-Afrikaanse stad Casablanca deed daarbij dienst als proeftuin. Europese architecten experimenteerden er met nieuwe woningbouwmodellen, alvorens deze principes mondiaal toe te passen. Ook in Nederland zijn vele van de nieuwe uitbreidingswijken volgens moderne ontwerpprincipes gebouwd. In de huidige tijd worden ze vaak gezien als ‘probleemgebieden’ omdat de architectuur er soms niet in slaagde om de sociale veranderingen (veranderende leefstijlen, andere groepen bewoners) het hoofd te bieden. Ondertussen hebben de moderne proeftuinwijken in Casablanca een ware bottom-up metamorfose ondergaan. Vanaf hun realisatie tot op heden zijn ze voortdurend door hun bewoners getransformeerd, uitgebreid en aangepast. Bijvoorbeeld de Cité Horizontale in de wijk Hay Mohammadi, gebaseerd op het beroemde 8 x 8 Ecochard grid, onderging een van de meest succesvolle informele en particulier ontwikkelde transformaties. Het resultaat is een bijzonder aangename en mooie wijk om in te wonen. De afdeling Architectuur van de TU Delft en African Architecture Matters deden in de voorbije jaren onderzoek naar deze transformaties en hun relatie tot de oorspronkelijke architectuur van de wijk. Het 'Learning from Casablanca’-project onderzoekt het hoe en waarom van deze transformaties door de bewoners en stelt zich de vraag of de ervaringen in Casablanca een nieuw licht kunnen werpen op de wijze waarop over woonomgevingen in Nederland wordt gedacht. Tijdens de avond maken we kennis met African Architecture Matters en haar projecten. Welke architectuur vraagt het transformatieproces in Afrika? Welke kansen zijn er voor intrinsieke groei en ontwikkeling van woonwijken? Biedt graduele ontwikkeling ook voor Nederland nieuwe perspectieven? Een Architectuurcafé over het verschil tussen 'Hay Mohammadi’ en 'Belgische toestanden’ en tussen anarchie en keuzevrijheid. Over grid + keuzevrijheid + tijd = kwaliteit + sociale samenhang.


Featured
Recent news
RSS Feed
related
Search By CAtegories
Search By Tags
Archive

Subscribe to our mailing list for news and updates

Follow Us
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page